top of page
Blog: Blog2
Zoeken
  • nicoterpstra

3 niet-onderhandelbare eisen van praktijkhouders voor 2020





1. Onmiddellijk ANW-diensten eerlijker verdelen tussen praktijkhouders en andere huisartsen

2. Praktijkverkleining huisartsenpraktijken (zonder korting op de inkomsten)

3. Beroerde overdracht dossiers tussen huisartsensystemen oplossen


Net als Maarten Luther sla ik mijn drie stellingen nu op de deur van de kerk der politiek en zorgverzekeraars (en ook een beetje op de deur van de NZA).


Ad 1. Het water staat praktijkhouders tot de lippen, de volstrekt oneerlijke verplichting dat uitsluitend en alleen praktijkhoudend huisartsen verantwoordelijk zijn voor het invullen van avond-, nacht- en weekeinddiensten is onhoudbaar. LHV, VPH en overheid zijn niet doortastend, de NZA heeft geen idee wat ze doet, iedereen wacht maar af en kijkt naar deze 'slow train crash'. Kom op nou, wat doet jullie besluiten dat niks doen beter is dan oplossen. Van de meeste zorgverzekeraars hebben we he-le-maal niks te verwachten, die hebben de eerstelijnszorg voor een deel al afgeschreven (bv VGZ).


Ad 2. Alle taken die bij praktijkhouders over de schutting zijn (en nog worden) gegooid, hebben de druk op de ketel zodanig opgevoerd dat hij op barsten staat en alleen met het inhuren van hidha's en waarnemers kunnen we voorkomen dat we omkegelen. Wie denkt dat dit betere zorg gaat opleveren, of dat de huidige overbelasting van praktijkhouders in de toekomst een betaalbaar zorgstelsel gaat opleveren, graag reageren. Het is een illusie, en daarbij een hele domme. Er is toch een stuwmeer aan basisartsen? Just do it!


Ad 3. Ik sprak met CZ-topman Joep de Groot, een voorstander van de toepassing van IT/eHealth in de eerstelijnszorg: mijn tip: de hoeveelheid tijd die ik per dag (/avond/weekend) ook nog eens kwijt ben aan het opschonen en inzichtelijk maken van slecht doorgegeven electronische patientendossiers is gewoon absurd. Trek die HIS-techneuten aan hun oren een zaaltje in en laat ze er niet meer uit tot er een gemeenschappelijke methode is om uitwisseling goed te krijgen, geen doublures/onzin en de oude specialistenbrieven gewoon snel inzichtelijk.


Mijn gedachte is om per 1 januari 2021 geen diensten meer te aanvaarden, ik ben persoonlijk de oneerlijke verdeling in het overduidelijke nadeel van praktijkhouders vs niet-praktijkhouders spuugzat, en veel praktijkhouders met mij!

Verder lijkt het me belangrijk dat elke huisarts en elke vertegenwoordiger van huisartsen die halfbakken 'pilots' van VGZ gaat boycotten ten faveure van een serieuze praktijkverkleining door alle zorgverzekeraars met onmiddellijk ingang, en zonder inkomstenverlies.

Verder moeten de HIS-leveranciers veel en veel harder worden aangepakt, het is gewoon een schande dat een goede dossieroverdracht nog niet is geregeld.





801 weergaven0 opmerkingen
bottom of page