top of page
Blog: Blog2
Zoeken
nicoterpstra

Gastblog (1): Kafkaëske ketenzorg, losrukken kan niet meer



Een gastblog van een mij bekende maar hier anonieme huisarts. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het in dit verhaal over een andere verzekeraar gaat dan VGZ, daarmee is overigens niet gezegd dat die een haar beter zijn:


"Ik ben sinds 2019 praktijkhouder, en maak elke maand helaas nog een paar duizend euro verlies, laat staan dat ik mezelf een salaris kan uitbetalen. Een onderdeel van mijn financiële zorgen is de opstelling van de lokale zorggroep. De NZA zou die lokale zorggroep moeten aanpakken, want die weigerde mij als nieuwe huisarts voor de ketenzorg die zij beheren. Mijn benchmarks zouden het gemiddelde van de groep namelijk omlaag halen, omdat de vorige praktijkhouder nooit een praktijkondersteuner heeft gehad. Daarmee loopt deze zorggroep het risico op korting voor de gehele groep huisartsen die ketenzorg in deze regio levert. En daar hadden de collega's geen trek in, want dat kost hen geld.


Toen ik aan de dominante zorgverzekering daarom vroeg om me bij een andere zorggroep te mogen aan te sluiten, mocht dat niet....! En dan zit je klem, en word je gedwongen met een partij te gaan samenwerken, die jou weigert. Daar zou de NZA zich op moeten richten in plaats van klusjes opknappen voor goliath VGZ. Het heeft me de afgelopen maanden heel veel geld gekost. Terwijl ik vanaf de overname ook een praktijkondersteuner in dienst hebt gehad, maar die dus op eigen kosten moest betalen.


Ik heb toen ongelooflijke stennis geschopt bij de dominante zorgverzekeraar en gezegd dat dit gedwongen winkelnering was, en in strijd met de ACM. En dat ik dus naar ACM zou stappen voor zowel de lokale zorggroep als voor de dominante zorgverzekeraar. Enfin. Sinds vandaag mag ik dus wel bij lokale zorggroep voor ketenzorg en hopelijk levert dit financieel meer op. R****s zijn het.


Die andere zorggroep (waar ik dus niet bij mag) is daarbij een veel beter georganiseerde zorggroep die veel meer ondersteuning zou bieden aan mij als startende huisarts, dus veel beter voor mijn persoonlijke situatie. Maar de dominante zorgverzekeraar eist dat je als huisarts lokaal blijft, allemaal in het kader van hun plannen rondom wijkgerichte zorg. Ik vind dat heel kwalijk en ongezond, ook vanuit concurrentie-perspectief."

509 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page